A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Pivovar Dobruška

2019. február 02. - Hetedik Lépcső

Dobruška 7 ezer lakosú kisváros Hradec Královétól keletre mintegy 20 kilométerre. A város hosszú sörfőző múltra tekinthet vissza, az első ez irányú feljegyzések a XIII. század elejéről származnak. A ma működő sörfőzde elődjét 1870-ben építették a cseh sörgyáralapítási láz idején. A főzde többszöri rekonstrukció után egészen 1991-ig működött, amikor vevő híján leállították és bezárták, egyes berendezéseit pedig átszállították a közeli náchodi sörgyárba.
dscf2004.JPG

A jelenlegi tulajdonosok 2007-ben vásárolták meg az addigra már meglehetősen leromlott állapotú épületeket és a megmaradt eszközöket, berendezéseket, majd lépésről lépésre elkezdték felújítani az egykor szebb napokat megélt sörfőzdét. A rekonstrukció még napjainkban is tart.
Az első „új sör”, a 12-es Rampušák világos láger 2008-ban készült el, azóta hattagúra bővült az állandó szortiment (igaz, némelyiknél csak a szűrt-szűretlen jelenti a variációt), és emellett még alkalmi sörök is készülnek Dobruškán, főként karácsonyra és húsvétra. Érdekes, a barna sört valahogy nem szeretik, mert az egyelőre hiányzik a kínálatból. A lassacskán teljesen megújuló sörfőzdének saját malátázója is van, ami eléggé ritka az ilyen kis főzdék esetében.
dscf1986.JPGAmi még igazából hiányzik, az egy jó kis sörgyári söröző, mert ugyan a pincében van egy szépen kialakított étterem, de az csak csoportos rendezvények keretében működik. Aki csak spontán szeretné a forrásnál megkóstolni a söröket, annak a közeli bowling-termet tudjuk ajánlani, ahol nem csak golyókat lehet gurítani, hanem az éttermi részben sörözni is, sőt néhány kiadó szoba is akad.

V. Gy.

Fotók: Polgár László
(Megjelent a Hetedik Lépcső 2018/2. számában)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr1814603958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása