A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Szent Vencel, a cseh sörfőzők patrónusa

2019. szeptember 13. - Hetedik Lépcső

IV. Károly német-római császár és cseh király felismerve a cseh sör, a cseh sörfőzés és komlótermesztés rendkívüli jelentőségét, 1357-ben korának legnagyobb tiszteletben tartott cseh szentjét, Vencelt tette meg a cseh sörfőzők és komlótermesztők patrónusává.

mikola_ale_st_wenceslas.jpg

I. Vencel cseh fejedelem (907–935), akit később szentté is avattak, Csehország, Morvaország és a sörfőzők patrónusa. Egészen fiatalon, 14 éves korában lépett a trónra, de nem uralkodhatott túl sokáig, mert türelmetlen ifjú öccse, Boleslav fejedelem 935. szeptember 28-án orvul meggyilkoltatta a kíséret nélkül épp templomba igyekvő bátyját. Ezért Vencelt már halála után nem sokkal vértanúként tisztelték nem csak cseh földön, hanem Európa más országaiban is, és noha a katolikus egyház csak a 17. században ismerte el hivatalosan szentnek, már jóval korábban szentként tartották számon. Halálának a napja, szeptember 28. a cseh államiság ünnepe.
IV. Károly német-római császár és cseh király (1316–1378) különösen nagy tisztelője volt elődjének, ezért számos építményt és templomot ajánlott Szent Vencelnek, és neki ajánlotta a cseh királyok koronáját is, amit Szent Vencel-koronának neveznek, és a mai napig a prágai várban, a Szent Vencel-kápolnában őriznek.
IV. Károly volt az az uralkodó, aki ráébredt a cseh sör, a cseh sörfőzés és komlótermesztés rendkívüli jelentőségére, és szigorú törvényekkel védte azt. Az életével játszott az a bátor utazó például, aki akár csak egyetlen tő žatec-környéki komlót is megpróbált kicsempészni az országból. A sörfőzés korabeli nemzetstratégiai felértékelését jelentette az a gesztus is, amivel IV. Károly 1357-ben megtette Szent Vencelt a cseh sörfőzők és komlótermesztők patrónusává.

A cseh sörfőzők 2002 óta szeptember utolsó hétvégéjén ünneplik a cseh sör napját, illetve már inkább hetét, hiszen az idén is 24-étől 30-áig tartanak az ünnepi sörözések. Erre az alkalomra számos sörfőzdében főznek Szent Vencel-napi szezonális sört, és országszerte csapolják a sörözőkben. A Cseh Sörfőzők és Malátázók Egyesülete évente ilyenkor választ két újabb tagot a hírességek csarnokába, ahova azok nyerhetnek bebocsáttatást, akik kiemelkedően sokat tettek a cseh sörfőzésért és malátatermesztésért.

Idén nagyjából 15 sörfőzde körülbelül 40 sörével Budapesten is megünnepeljük a cseh sör napját, a Szent Vencel-napi sörhétvégével.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr9515073244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása