A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Budapest Beer Week és Zichovec csapfoglalás

2019. május 19. - Hetedik Lépcső

A Budapest Beer Week nemzetközi sörfesztivált a szervezők azzal a nem titkolt céllal hívták életre 2018-ban, hogy Magyarországon – Budapesten – is legyen egy olyan „Forma-1” szintű sörfesztivál, amelyet egész Európában jegyeznek, és számos országból kerekednek fel a sörrajongók azért, hogy személyesen is találkozhassanak kedvenc sörfőzőikkel.

A Budapest Beer Week egyebek mellett abban is különbözik a megszokott sörfesztiváloktól, hogy erre nem lehet a helypénz kifizetésével „jelentkezni”, a meghívást a korábbi évek kiemelkedő teljesítményével kell kiérdemelni. Az idei évben 25 országból 60 sörfőzde vesz részt az eseményen, a BPBW fővédnöke Iain Lindsay brit nagykövet, kiemelt vendégei pedig brit sörfőzdék és sörfőző mesterek lesznek.
bpbw-cover.jpg

Tovább

Kastélysörfőzde Frýdlantban

Frýdlant Liberectől északra, a lengyel határ közelében található 8 ezer lakosú település. A városkát a 13. században, egy bazaltkúpon alapított várkastély uralja. És ha volt kastély, akkor minden bizonnyal volt sörfőzdéje is. A sörfőzést bizonyító első dokumentum 1381-es keltezésű, így hivatalosan ettől az évtől eredeztetik a helyi sörfőzés történetét.

frydlant_piva.jpg

Tovább

Szagos, de finom

Kvarglisztori receptekkel

Krúdy Álmoskönyve szerint erről álmodni egészséget jelent. A pilseni sör és a karlsbadi keserű likőr után Csehország talán harmadik legismertebb élelmiszeripari exportcikke az Olomouci kvargli. Pedig nem is ott készítik.

A kvargli (németül quargel, csehül tvarůžky) rúzsflórával érlelt pogácsasajt, amelyet sovány aludttejtúróból készítenek. Sajtviszonylatban alacsony a zsírtartalma, ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik kalóriatáblázattal ülnek le minden étkezéshez. A tvarůžky csekély zsírtartalma mellett teljes értékű fehérjéket és kalciumot tartalmaz. A tradicionális gyártástechnológiának köszönhetően érése során pikáns illat és aroma képződik, ami nem biztos, hogy azonnal elnyeri mindenki tetszését.
kvargli1.JPG

Tovább

Hašek prágai szlalomja

Az Osztrák-Magyar Monarchia korában Bécs és Budapest mellett Prága is hihetetlenül dinamikusan fejlődő, gazdag társadalmi életet élő város volt. A városi polgárság kiterjedt társadalmi életet élt, amire bőven adódott is lehetőség, hiszen a kedvező gazdasági környezetet kihasználva rengeteg söröző, sörgyár, étterem és kávéház várta a vendégeket. Állítólag maga Hašek is több mint száz kocsmát látogatott rendszeresen.

2hasek027_strana2.PNGJellemző adat, hogy a XIX. század második felében Prágában csak az Óvárosban tizenöt (!), a Na Poříčín, ezen a rövid utcán, pedig négy sörfőzde is működött. Ezek persze csupán saját vendégeik számára főzték a sört.
A pezsgő társadalmi élettel együtt járt a fejlett művészeti (főleg irodalmi) élet is, és a kor számos ismert írót adott a cseh irodalomtörténetnek. Az egyik kiemelkedő alak, aki később a világirodalomba is beírta magát, Jaroslav Hašek, a Švejk szerzője volt. Hašek fiatal íróként – más pályatársaival együtt – Jakub Arbes idősebb cseh író köréhez tartozott, akire az ifjak mint tanítómesterükre néztek. Általában sörözőkben jöttek össze, és gyümölcsöző vitáikat gyakran további sörözőkben folytatták. Hašek életrajzírója, Radko Pytlík így foglalja ezt össze A csavargó liba című Hašek életrajzában.

Tovább

Zichovec ikersörfőzdéje

Zichovec egy igazi kis falu Prágától nyugatra, a Kladnói járásban. A kicsi ezúttal valóban nem költői túlzás, hiszen a település lakosainak száma 150 fő körül van. Teljesen normális dolog tehát, hogy van egy sörfőzdéjük.

A falucska polgármestere, Ivan Husak helyi születésű sikeres vállalkozó tíz évvel ezelőtt határozta el, hogy építtet egy „szociális központot”, ahol étterem, kápolna, közösségi terek, galéria áll a helyi polgárok és az erre vetődő turisták rendelkezésére.
dscf1951.JPGS ha már étterem, akkor ugye sör is kell, és miért ne legyen saját? Így végül 2012 szeptemberében Zichovecben csapra is verték az első hordó sört. Az évi körülbelül ezer hektoliter kapacitású brewpubban alapból négyféle sört főznek, két világos és két sötét lágert, plusz időnként valamilyen alkalmi, ünnepi sört.

Tovább

Pivovar Dobruška

Dobruška 7 ezer lakosú kisváros Hradec Královétól keletre mintegy 20 kilométerre. A város hosszú sörfőző múltra tekinthet vissza, az első ez irányú feljegyzések a XIII. század elejéről származnak. A ma működő sörfőzde elődjét 1870-ben építették a cseh sörgyáralapítási láz idején. A főzde többszöri rekonstrukció után egészen 1991-ig működött, amikor vevő híján leállították és bezárták, egyes berendezéseit pedig átszállították a közeli náchodi sörgyárba.
dscf2004.JPG

Tovább

Gyáritól a craftig

Hol tart ma a csehországi sörfőzés?

Csehország minden vitán felül sörnagyhatalom. A legrégebbi dokumentum, amelyikben működő sörfőzdéről tesznek említést, 933-ból datálódik, és innen származik a világ legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott sörtípusa, a pilseni. Fejenként itt isszák a legtöbb sört évente, körülbelül 139 litert, és itt a legnagyobb a főzdesűrűség is, egymillió lakosra 48 sörfőzde jut.

Csehországban 2017-ben nagyjából 400 sörfőzdében összesen 20 millió 322 ezer hektoliter sört főztek, ami valamivel több mint háromszorosa a magyarországi sörtermelésnek. Ebből a mennyiségből 4 millió 613 ezer hektó ment külföldre. A cseh sörexport legnagyobb célországai Szlovákia, Németország, Lengyelország, Nagy-Britannia és Oroszország, és nem sokkal lemaradva következik Magyarország. Sörimport tekintetében Csehország továbbra is az EU sereghajtója. A hazai – mármint a csehországi – fogyasztás 38 százaléka esik a vendéglátóhelyekre, 62 százalék pedig a bolti forgalomra.
p1030965.JPG

Tovább

Tevés sörök Budapesten

Purkmistr szortiment a Hetedik Lépcsőben

Van az úgy, hogy egy sör ihlet meg egy befektetőt, és elsőre csak azért épít sörfőzdét, hogy azt a bizonyos sört főzhesse. Valahogy ez történhetett a plzeňi Purkmist sörfőzdével is. A Purmistr ugyanis egy nagyon jó kis barna lágersör volt, amit az 1892-ben átadott domažlicei városi sörfőzdében főztek bő egy évszázadon keresztül.

p1030999.JPG

Tovább

Új sörfőzde nyílt Nepomukban

A 472. sörfőzde Csehországban

Aki járt már a Nepomuki Szent Jánosról híressé vált Plzeň közeli kisvárosban, Nepomukban, az közelről is ismerheti a főtér felső részén álló U Zeleného stromu (A Zöld fához címzett) fogadót. Nepomuki tudósítónk jelentette, hogy az éttermet és szállodát is magában foglaló vendéglátóhely új létesítménnyel bővült 2018. december harmadikán: a hátulsó telken álló épületekben ugyanis megnyílt a nepomuki sörfőzde.

47274962_205091290369945_2647127127803035648_n.jpg

Tovább

Hol sörözzünk České Budějovicében?

České Budějovice Dél-Csehország legnagyobb városa, két nagyobbacska és három kisebb sörfőzdéje van, plusz számos kocsmája, így nem okozhat problémát olyan helyet találni, ahol kifogástalan sört ihatunk. Mi most néhány, elsősorban városközponti helyet ajánlunk.

p1030826.JPG

Tovább