A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

A hetedik lépcső legendája

2018. szeptember 03. - Hetedik Lépcső

Aki ismeri és szereti a cseh filmeket, és gyakran fogyaszt cseh sört, annak ez a cím elég egyértelmű. Aki nem annyira járatos ezen a területen, és csak ritkábban kortyol e kitűnő italok közül, annak talán kevésbé ismerős. Előttük lebbentjük fel a titokról a fátylat.

Jiří Menzel, a nálunk is igen népszerű cseh filmrendező és színész számtalan bájos filmet rendezett. Nem egyet Bohumil Hrabal írásaiból. Hogy csak pár ilyen alkotását említsük: Szigorúan ellenőrzött vonatok (1966, ez a film 1968-ban Oscar-díjat is kapott), Sörgyári capriccio (1980), Hóvirágünnep (1983) és Őfelsége pincére voltam (2007). kisfalum_film.jpgTovábbi kedves filmjeinek egyike az Én kis falum (Vesničko, má středisková, 1985), amely éppen olyan, mintha ennek is Hrabal írta volna a forgatókönyvét. Pedig nem. Az eredeti írást a szintén sokoldalú és népszerű művész, Zdeněk Svěrák jegyzi.

Ebben a filmben, amelynek egyik főszerepét Bán Jánosra osztották, több, később kultikussá vált jelenet is látható. Sokan emlékszünk azokra a képsorokra, amikor Otík, a kocsikísérő Pávekhez, a sofőrhöz igazítja a lépteit, de az is felejthetetlen, ahogy a doktor a táj szépségében gyönyörködve folyton az út melletti árokban köt ki az autójával. Az a jelenet azonban, amely a leginkább emblematikussá vált, mégsem ezek között keresendő.
A film másik főszereplője Karel Pávek, akit a nemrég elhunyt kiváló szlovák színész, Marián Labuda (1944–2018) alakított ragyogóan. Az egyik jelenetben az orvos meglátogatja Páveket a temetőfal melletti házában, miközben éppen temetés zajlik a szomszédban. Pávek átad neki egy frissen kivégzett nyulat, és leülnek sörözni.

Ez a jelenet, illetve a „hetedik lépcsőfok”, a pince lépcsőjén való hűtés a maga egyszerűségével aztán kultikussá vált a cseh sör szerelmesei között. Ezt a népszerűséget lovagolta meg a žateci sörgyár, amikor 2015-ben kijött a Sedmý schod (Hetedik lépcső) névre keresztelt sörével, amelynek sajátosan egyedi címkét és külön honlapot is készíttetett.


Polgár László

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr3914218483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása