A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Cseh sörkorcsolyák

2019. július 08. - Hetedik Lépcső

Az egy főre jutó sörfogyasztás világranglistáját vezető Csehországban a sok „csak ivásra szakosodott” sörözőben is rendkívül fontosnak tartják a „valamit enni sörözés közben” elvét, épp ezért sokféle, pillanatok alatt szervírozható sörkorcsolyával képesek előrukkolni. Most a leggyakrabban előfordulókat gyűjtöttük csokorba.

utopenec.jpg

Utopenec (vízbefult): Ez a kifejezés egyetlen valamirevaló cseh kocsma étlapjáról sem hiányozhat. A csapszéknél ötliteres befőttesüvegből emelik ki a csemegét, a boltokban a salátáspultnál árulják. Nevét és ízét közel kétszáz éve ismerik Csehországban. A nem bizonyított eredetlegenda szerint egy vízimolnár találta fel, aki fogadót is üzemeltetett. Egyszer azonban a malomlapát javítása közben vízbe fulladt, s innen az elnevezés.
Aki házilag akarja elkészíteni, vásároljon rövid krinolinokat, hagymát, borsot, szegfűborsot, esetleg savanyú uborkát és peperonit. Mindezt helyezze el gusztusosan egy befőttesüvegben, és öntsön rá sós-ecetes vizet.
Nakládaný hermelin (pácolt hermelin): Vöröshagymával, fokhagymával, szemes fekete borssal, peperonival (chilivel) tunningolt olajban minimum 3-4, de inkább több napig érlelt hermelin (camembert) sajt. Friss barna kenyérrel szervírozzák. (Vigyázat, némely változata kétszer is csíp!) Aki szeretné egy kicsit pikánsabban, csempésszen a hermelinek közé néhány karika kvarglit.
Pivní sýr: Gyakori sörkorcsolya az úgy nevezett sörsajt. Ez egy sajtkategóriát jelez, erős, jellemzően csípős szagú, puha, alaposan érett sajtot értünk ez alatt. Sóval, borssal, mustárral, esetleg hagymával, szardíniával szokás tálalni. Ezt mind egyéni gusztus szerinti arányban elkeverjük, és vastag rétegben rákenjük a hozzá tartozó prágai friss barna rozskenyérre. Két szelet ilyen csemege után azonnal újabb korsó habos nedűt fogunk rendelni.
Matesy: Olajban pácolt heringszeletek, melyeket hagymával és kenyérrel szervíroznak. Gyakran kissé sósabbak a kelleténél, ám ez is csak újabb korsó sörök elfogyasztására serkent.
Zavináč: Ugyancsak heringszelet, de ecetes-hagymás lében pácolva és összetekerve. Gyakorlatilag megfelel a nálunk is ismert „ruszlinak“.
Tlačenka: A turisták körében is rendkívül népszerű disznósajtszerűség, amely sokban eltér a nálunk megszokottól. Ecettel és hagymával, valamint barna kenyérrel adják, a leggyakoribb sörfalatok közé tartozik.
Sekaná: Jobb minőségű bajor húskenyérhez hasonló, amolyan vastagabbra szeletelt és szögletes formájú vagdalthús-szerűség. Ez a kiadós felvágott átmenet a sörkorcsolyák és a meleg ételek között, ugyanis kétféleképpen tálalják: hidegen, mustárral és tormával, vagy pedig melegen, az előbbiek mellett valamilyen köretet is kínálva hozzá.
Pomezanky (kenőcék): Voltaképp nem új, de az utóbbi időben egyre divatosabb sörkorcsolyák, a különféle kenegetők. Számos változatuk van a kéksajtostól a heringesig a fokhagymás-zöldfűszeresen át. Változatos kenyér- vagy péksütemény-féleségekkel kínálják.
p1030433.jpgPárek: Többnyire jó minőségű főtt, ritkábban sült virsli, mindig párban adják. Általában friss péksüteménnyel, vagy barna kenyérrel és mustárral, esetleg tormával kísérik.
Grilovaná klobása: grill/sült kolbász, számos változatban kapható, rendszerint mustárt és kenyeret adnak mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr8714932184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phteven 2019.07.09. 21:21:35

Vizihulla lesz az a "vízbefult".

Leooo 2019.07.10. 00:16:25

@Phteven: Ki hogyan fordítja...plödö: "a legjobb kocsmaétel magyarul vízihullát, vízbe fúltat jelent..." A lényeg a jó minőségű, ecetes hagymás szafaládé!

mavasi 2019.07.11. 21:32:36

Nehany kocsmaban lehet kapni "Klasická hospodske topinka-t" is.
Ez is jo valasztas egy korso sör melle ;)
süti beállítások módosítása