A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Sörpecsétes České Budějovice

Sörverseny és fesztivál

2020. február 07. - Hetedik Lépcső

A Zlatá pivní pečeť (Arany Sörpecsét) nevezetű sörversenyt az 1990-es évek legelején rendezték meg először, amelyre tizennégy-tizenöt cseh sőrfőzde nevezett négy kategóriában nagyjából ötven sörével. Az idei, sorrendben 30. versenyre már közel húsz országból ezer fölötti számban várnak mintákat, amelyeket kb. ötven kategóriába soroltak.

A Zlatá pivní pečeť azonban nem csak egy sörverseny, hanem fesztivál is. Az idén február 17. és 22. között megrendezendő eseményen hétfőtől csütörtökig tartanak majd a minősítések, csütörtöktől szombatig pedig délutántól éjfélig dübörög a fesztivál. A vakkóstolást és értékelést egy sörfőző szakemberekből – a főzdék delegáltjaiból – és független kóstolókból álló nemzetközi zsűri végzi különböző élelmiszeripari minőségtanúsító szervezetek felügyelete alatt. Kategóriánként három – arany, ezüst és bronz – „pecsétet” osztanak ki. A díjak átadására a fesztiválszínpadon szombat este kerül sor.
p1040080.JPG

A nagyközönséget azonban talán még a díjaknál is jobban érdeklik maguk a sörök. A budějovicei vásárközpont T pavilonjában idén közel negyven sörfőzde kínálja majd söreit. A résztvevő sörfőzdék összetétele az utóbbi években érzékelhetően tolódik el a kisebb főzdék irányába, egyre kevesebb nagy sörgyár van jelen, ami izgalmasabbá is teszi a fesztivált. A hivatalos és végleges főzdelistát szokás szerint csak pár nappal az esemény előtt teszik közzé, nekünk azonban már sikerült néhány résztvevő nevét megtudnunk, így szinte biztosan itt lesznek a következők: Černá Hora, Zichovec, Raven, Pivovar Lyer, Královéhradecký měšťanský pivovar, Minipivovar Beeranek, Pivovar Krušnohor, Pivovar Nová Bystřice, Permon, Pivovarský dvůr Zvíkov, Dalešice, AXIOM Brewery, Pivovar Solnice, Zlatá Kráva, Mayzus Breweries, Rohozec, Svijany, Staropramen, Pivovar Rakovník, Budějovický Budvar, Trilobit, Pivovar Hluboká, Vltavotýnský Pivovar, Pivovarská Bašta Praha.
p1030860.JPGÉrkezik egy sörfőzde Oroszországból is a Royal Omar Brewery, eléggé konzervatív söröket főznek, de meglehetősen sokfélét a laza világos lágertől a Point of no return nevű 14% alkoholtartalmú barley wine-ig. Mondjuk a 26 B°-os, 11% alkoholtartalmú Ivan Grozníj (Rettegett Iván) russian imperial stoutjuk is érdekes lehet. Jó lenne összehasonlítani a Szentandrási Rettegett Ivánnal...
Lesz még főzde Svájcból, a Hausbrauerei Stadtbier Chur, a liechtensteini Liechtensteiner Brauhaus, és az ukrán Tsypa, valamint – ha a koronavírus közbe nem avatkozik –, a tajvani 55th Street Craft Brewery. Egy kereskedői standon pedig igencsak izgalmas orosz és baltikumi sörökkel ismerkedhetnek majd a bátrabbak.
A kóstolásnál tartva, a fesztiválnak ugyan van megvásárolható (és visszaváltható) 2,5 decis pohara, ezt – eddig legalábbis nem volt – kötelező megvenni, gond nélkül csapolnak saját (hozott) korsóba-pohárba, a szokásos műanyag pohárba, vagy épp a főzdék szintén megvehető és visszaváltható üvegpoharaiba. A napi belépőjegy (karszalag) 100 korona, a sörárak valahol az átlagos kocsmai szinten mozognak, leszámítva az extrémebb tételeket.
p1030847.JPGA gasztrót általában nem bonyolítják túl, nem akarnak egyben street food fesztivált is rendezni, kisebb sörkorcsolyákat, sült kolbászt és hasonlókat lehet kapni néhány pultnál.
Amivel még számolni kell, az az őszinte és kőkemény cseh rockzene.

Zlatá pivní pečeť – sörverseny és sörfesztivál
Helyszín: České Budějovice, Vásárközpont, T pavilon
Időpont: 2020. február 20–22. (fesztivál), kapunyitás 15 órakor.
Belépő: 100 korona

Minden más információ itt: www.pivofestival.cz
és itt: www.facebook.com/events/537307096871927/

A fotók az előző évek fesztiváljain készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr8115463474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása