A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Cseh kocsmakoktélok

A Betontól a Mágikus szemig

2020. április 04. - Hetedik Lépcső

Az egyedfejlődés során minden kocsmajáró ember bejár egy sajátos italpályát, amely során kezdőből profivá képzi magát. Vagy az antialkoholizmust választja, de ez a lehetőség ezúttal nem képezi tanulmányunk témáját.

Valahol tehát el kell kezdeni. A fiatal szervezet ösztönösen küzd az alkohol ellen, ezért a „kapu-drog” mindig valamilyen könnyed, jellemzően édes likőrszerűség. Ezután már a komolyabb italok következnek, de mivel azok a kezdők számára többnyire még „nem finomak”, valamivel fogyasztóbarátibbá kell tenni a vodkát, rumot, whiskyt és társaikat. S ez az a pillanat, amikor megszületnek a különféle generációs kevert italok, a kocsmamixek.
Magyarországon is számos ilyen koktél ismert, példának csak az 1980–1990-es évek borzalmait, a vörösboros kólát (VBK, Vadász), a matrózfröccsöt (sör rummal) vagy a rumos kólát hozzuk fel, amit egyébként Cuba Libre néven ismer a művelt koktélvilág.
img_20180923_143724.jpg

A "zöld" sokféle kocsmakoktél alapanyaga

 

Semmi különös nincs tehát abban, hogy a cseheknek is megvan a saját kocsmai koktél-arzenáljuk. A vörösboros kólát ők például Szivacsnak nevezik. Ha Fernettel sűrítik a vörösbort, akkor Red Hammer, vagyis Vörös Kalapács a neve, de egyes helyeken Lenin bosszújának is nevezik.
Nálunk is ismert, klasszikus cseh koktél a Beton, vagyis a Becherovka tonikkal. Igen látványosak a színes likőrökkel készített koktélok, mint például a Spenót, ami tojáslikőr és borsmentelikőr, vagyis „zöld” kompozíciója. Úgy készítjük, hogy előbb a tojáslikőrt töltjük egy szélesebb pohárba, majd körben, óvatosan a szélére öntjük a zöldet. A Véres agy tojáslikőr, amihez Griotkát (meggylikőrt) töltünk.
A Szemafor három likőr kombinációja: alulra kerül a borsmenta, középre a tojáslikőr, felülre pedig a Griotka. A meggylikőr és a rum keverékét az Ördög italának nevezik, a Griotka és a vodka kombinációját pedig Flamingónak, más helyeken pedig Vízbe fúlt kommunistának. A borsmenta és Fernet keverékét Cigánynak nevezik, míg a keverés nélkül a zöldbe töltött kávétejszínnel alkotott ital neve nemes egyszerűséggel Spermakoktél.
A kóla rummal Olaj, míg a Fernet tonikkal a Bajor. A rumos kávé alapesetben Sziklakávé, de ha felforrósított rumot öntünk törökös kávéhoz, akkor a Farkas lehelete.
A sör limonádéval Csehországban is Radler, kólával pedig Dízel. Kofolával viszont már Medveszőr a neve. Mágikus szemnek nevezik azt, amikor egy korsó sörbe helyeznek egy féldecis poharat, amelyben borsmentalikőr van. Fogyasztásközben a zöld lassan összekeveredik a sörrel. A vége felé óvatosan, nehogy lenyeljük a poharat is! A Mágikus szem magyarországi verziója a Tengeralattjáró, ez annyiban különbözik az eredetitől, hogy zöld helyett Becherovka van a feles pohárban.
Lehet tehát kóstolgatni, de csak óvatosan, mert az embert mindig érhetik meglepetések!

(V. Gy.)

(Megjelent a Hetedik Lépcső 2019/2. számában.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr915591636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2020.04.05. 12:31:00

Hiánypotló munka! Tonik+Fernet=Bavorák

Pierr Kardán 2020.04.05. 21:49:35

Hűű, én háromszor ittam életemben Fernetet, először, utoljára és sohatöbbet. Sok jó italt ittam már életemben, de olyan vackot még sohasem. Ha éjszaka álmomban felsírok, akkor a család tudja, hogy Fernettel álmodom.

Hogy lehet azt a vackot meginni? Ahhoz képest az Aperol maga a menyország.
süti beállítások módosítása