A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Ötszáz éves craft főzde egyféle sörrel

Pivovar U Fleků, Prága

2020. május 09. - Hetedik Lépcső

A létező szocializmusban az U Fleků igazi zarándokhely volt, Prága kihagyhatatlan kincse, ma már inkább turistalátványosság. Mindezzel együtt minden igaz sörbarátnak életében legalább egyszer el kell ide zarándokolnia. Az sem baj, ha többször, a sör ugyanis változatlanul kiváló...

A nagyjából ezerkétszáz vendégre méretezett sörmérőhely épületegyüttese azonban önmagában is szemet gyönyörködtető kívül-belül egyaránt, és az árnyas kerthelyiség is kellemes üldögélésnek biztosít színteret, a helyben főzött, és csak itt kapható 13-as testes barna sör pedig határozottan finom. Nem mellékesen a söröző 1999-ben ünnepelte ötszázadik születésnapját.
u_fleku.JPG

A Křemencova, ez a kis mellékutcácska a Szent Mihály-templom közelében egyébként már a 15. század elején is a serfőzdék utcája volt, ahol Vít Skřemenec mészáros és neje 1499-ben vette meg a szóban forgó épületet, s nyitott abban serfőzdét. Innen számítjuk az ötszáz évet, amelyre oly büszkék a mai serfőzőmesterek.
Az U Fleků elnevezés a 18. századból származik, 1762-ben került ugyanis Jakub Flekovský és családja tulajdonába a sörfőzde, amit a prágaiak ettől kezdve így neveztek: U Flekovských (Flekovskýéknál). Innen aztán egyenes út vezetett az U Fleků elnevezéshez, hiszen akit, vagy amit szeretünk, azt becézgetjük. Ma a Brtník család kezében van az üzlet, akiknek felmenői 1921-től 1949-ig, a szocialista államosításig voltak tulajdonosok, majd a bársonyos forradalmat és a rendszerváltást követően 1991-ben kapták vissza az U Flekůt.
img198_800x535.jpg

Pincérek egyensúlyoznak sörökkel (kb. 20 korsó!) és tucatnyi gulášsal negyven évvel ezelőtt...

A sörfőzde 521 éves fennállása alatt mindössze három alkalommal állt le rövidebb időre, először a harmincéves háború alatt, amikor a svédek szállták meg a várost, másodszor a II. világháború végső szakaszában, harmadszor pedig most, 2020-ban a koronavírus idején. (Május 8-án azonban újraindult a főzés!) A Fleků emellett kiváló tanműhelye a prágai sörfőzőtanoncoknak is, itt töltötte szakmai gyakorlatát többek között mindkét Matuška – apa és fia – is, csak épp harminc év különbséggel, valamint a brnói főzdetulajdonos Peter Hauskrecht.

Az évente háromezer hektoliter sört főző U Flekůhoz könnyen odatalálni, a cégérként szolgáló hatalmas órát messziről észre lehet venni. Karamelles ízű, sűrű barna sör a Flekovský ležák, 1843 óta ezt főzik. 13 fokos, feltétlenül meg kell kóstolni.
Az U Flekůban összesen ezerkétszáz vendég fér el: nyolcszáz a nyolc teremben, melyeknek külön nevük van (Akadémia, Koffer, Lovagterem, Komlóskert, Vencel-terem, Kolbász, Nagyterem és Ó-cseh terem) és négyszáz a kerthelyiségben. A termek egyéni arculatát képzőművészek alakították ki. A betérők zöme turista, közülük is a legtöbb immár nem német, hanem olasz és spanyol nyugdíjas, vagy dél-koreai, japán.
praga8611_mj.JPGAz étlapon a hagyományos cseh konyha remekművei szerepelnek: sültek, mártások, knédlik utánozhatatlan variációi. Nagyon ízletes a sörkorcsolyaként árusított szaftos sült kolbász. Az árak úgy aránylanak az átlagos prágai éttermi árakhoz, ahogyan a söré. Tehát alaposan gondolja meg mindenki, mikor és hol törjön rá az éhség. A tálcáról minden betérőnek cseh medicinaként meglehetősen agresszívan kínált Becherovkát pedig csak azok fogadják el, akik nem innák meg ugyanazt másutt fél, harmad áron. Azonban bátran térjünk be, ha csupán magára a sörözőre, a kerthelyiségre, vagy a sörre vagyunk kíváncsiak.
Hétfőtől szombatig sörmúzeum is várja a látogatókat, azonban résen kell lenni, mert csak kellő számú érdeklődő, minimum tíz fő jelentkezése esetén, és csak vezetéssel juthatunk be.

V. Gy.

(Fotók: 1.,2. Vétek György, 3. Marton Jenő)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr2715675532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása