A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

500 sörfőzde Csehországban

Öröm és üröm

2019. június 30. - Hetedik Lépcső

Az év elején megjósoltuk, hogy az idén átlépi az ötszázat a csehországi sörfőzdék száma, és lőn, júniusban az 1700 lakosú, Dél-Csehországi Vlachovo Březí egykori uradalmi kastélyában meg is kezdte működését a Panský Pivovar, az 500. sörfőzde Csehország legújabb kori történetében.

Nagy kockázatot persze nem vállaltunk, hiszen az utóbbi években átlagosan körülbelül 30–35 új főzde nyílt az országban, így a 2007-es 110–115 sörfőzdétől mostanra jutottunk el az ötszázig. A nagy kérdés persze az, hogy meddig tart ez az impozáns növekedés, hol fog tetőzni a sörfőzdék száma? Mert előbb-utóbb egészen biztosan telítődik a piac, és valahol beáll egy még fenntartható szint, ami akár lehet 600–650 is, de visszaállhat a jelenlegire, vagy még valamivel ez alá is.
p1040017.JPG

Vannak is már erre utaló jelek, hiszen a tavalyi évben – a látszólag töretlen fejlődés mellett – tucatnyi sörfőzde meg is szűnt. Persze ezek a megszűnések sem feltétlenül véglegesek, például a tavaly év végén bezárt, gyógynövényes söreiről ismert prágai U Dobřenských tavasszal Pivovar Staré Město néven nyitott újra, immár gyógynövények nélküli sörökkel.
A kisüzemi sörfőzdék számának örömteli növekedésének azonban negatív vonzata is van, amit sajnos Magyarországon is tapasztalhatunk. A helyzet ugyanis az, hogy ennek a körülbelül 450 kisüzemi főzdének a 90 százaléka valóban nagyon kicsi, az éves termelésük főzdénként nem éri el az ezer hektolitert, jellemzően 200–500 hektoliter/év. Ez még önmagában nem baj, és az sem baj, hogy ezek a többnyire több lábon álló – étterem, panzió, sörfőzde – családi vállalkozások árban versenyképesek a nagyokkal. A baj ott kezdődik, hogy országszerte ez a sok kis főzde – sok kicsi sokra megy – nem a nagy gyáraktól, hanem a két-három tucatnyi 30–80 ezer hektoliter/év kapacitású regionális főzde elől veszi el a piacot. Egy ilyen kis „sörgyáracskának” ugyanis már 15–20 százalékos megrendeléscsökkenés is végzetes lehet. És mi történik ekkor? Megjelenik valamelyik multinacionális kiskereskedelmi üzletlánc, és mentőövet dob bizonyos feltételekkel. A főzdéből elszállítva leköt évi 10–15 ezer hektó kellően lebutított és jóárasított sört, amit azután akár saját, akár valamilyen új fantázianéven hoz forgalomba több országban is. Így kerülhetnek Magyarországon is az üzletek polcaira mélyen 200 forint alatti „cseh sörök”, ami az önsorsrontás egyik formája.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr5914918948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása