A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Tevés sörök Budapesten

Purkmistr szortiment a Hetedik Lépcsőben

2018. december 13. - Hetedik Lépcső

Van az úgy, hogy egy sör ihlet meg egy befektetőt, és elsőre csak azért épít sörfőzdét, hogy azt a bizonyos sört főzhesse. Valahogy ez történhetett a plzeňi Purkmist sörfőzdével is. A Purmistr ugyanis egy nagyon jó kis barna lágersör volt, amit az 1892-ben átadott domažlicei városi sörfőzdében főztek bő egy évszázadon keresztül.

p1030999.JPG

Az 1990-es évek elején azonban a sörfőzde a Pilsner Urquell csoporthoz került, akiknek a stratégiai elképzelésébe nem fért bele a kicsinek számító (150 ezer hl/év termelésű) és – az akkori idők felfogása szerint – korszerűtlen főzde, ezért 1996-ban bezárták és leszerelték. Maga a márka ugyan még tovább élt egy darabig, de az ezredfordulót követően beszüntették a (plzeňi) gyártását.
Ekkor fogalmazódott meg a gondolat a leendő tulajdonosokban, és megvásárolva a névhasználati jogot, nekiláttak egy kisüzemi főzde építésének Plzeň egyik déli külvárosában, Černicében.
img_20180922_135030.jpg

A pompás pivní gulaš

A színhelyül választott egykori kúriában azonban nem csupán egy sörfőzde létesült, hanem 32 szobás színvonalas panzió, étterem (kiváló pivní gulaš-sal), bowling-pálya és sör-, illetve csokoládéfürdő is.
prkmistr2.jpg

Nyílt kádakban erjed a sör

Az alagsorban elhelyezett – évi 1500 hektoliteres kapacitású – főzdében hagyományos nyílt erjesztőmedencékben erjed a sör, majd minimum egy hónapig érlelik azokat. Az első években kizárólag alsóerjesztésű söröket készítettek a főzdében, és csak a helyi étteremben értékesítették azokat. A sörforradalom azonban megérintette őket is, és az utóbbi években sorra kerülnek ki az üzemből a különféle IPA-k, stoutok, porterek és búzasörök. A címkéjükön Plzeň címerállatát, a tevét hordozó sörök döntő része helyben fogy el, de időnként a város és Prága néhány sörözőjében is rájuk lelhetünk. Idén decembertől pedig a budapesti Hetedik Lépcsőben is gyakori vendég lesz csapolt és üveges kiszerelésben is.
A főzde sörözőjében alapesetben rendszerint 10-11 -féle sör van csapon, ezek fele alkotja az állandó szortimentet, a másik fele pedig az idényjellegű, vagy kísérleti sör. 8–10 -féle sör palackozva haza is hozható. A főzde látogatható, a túra díjában sörkóstoló is benne foglaltatik.
p1040002.JPG

Sörfesztivál a főzde udvarán

Pár éve a főzde udvarán és az előtte levő téren évi rendszerességgel rendeznek nemzetközi kisüzemi sörfesztiválokat, ahol alkalmanként 60–70 cseh és külföldi sörfőzde jelenik meg termékeivel. A Slunce ve skle elnevezésű fesztivált idén szeptemberben 11. alkalommal rendezték meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr2114476854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása