A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Farm-sörfőzde Nepomukban

2019. szeptember 21. - Hetedik Lépcső

Nepomuk, ez az aprócska cseh város (3400 lakos) Plzeňtől 30 kilométernyire délre elsősorban Nepomuki Szent János szülőhelyeként ismert. Másodsorban egy egészen kitűnő kisüzemi sörfőzde is működik a településen.

A legenda szerint Nepomuki János – a prágai érsek helynöke és egyben IV. Vencel német-római császár és cseh király feleségének gyóntatója – nem volt hajlandó elárulni a féltékeny természetű királynak, mit gyónt neki a királyné, a valóságban azonban inkább a kladruby-i apát kinevezésén vesztek össze. A király ezért 1393-ban elfogatta, megkínoztatta és zsákba varrva a Károly hídról a Moldvába dobatta. Az 1729-ben szentté avatott Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, halászok és vízimolnárok védőszentje.
67340961_10217083209684860_5369272709903548416_o.jpg

A városka erősen dimbes-dombos terepen fekszik, alatta valaha aranyat és ezüstöt bányásztak. Leglátogatottabb nevezetessége a XVIII. századi barokk stílusú Nepomuki Szent János-templom, ami a szent egykori szülőháza helyén épült.
Nepomuk mindezeken túl arról is nevezetes, hogy bő száz évvel ezelőtt még két sörfőzde is működött a városban. Közülük az egyik – a főtéren álló Zöld fához címzett hotel és Švejk étterem mögötti területen – egészen 1938-ig. Igaz, működésük utolsó éveiben sört már nem főztek, csak a pilseni sörgyárnak végeztek bérpalackozást. A területet és az ingatlanokat a hotel tulajdonosa már évekkel ezelőtt megvásárolta, és tavaly év elején nekiláttak a felújításának, pontosabban egy teljesen új, évi 3 ezer hektoliter kapacitású minisörfőzde építésének, a régi falakon belül, és december 3-án már meg is tartották a nyitóünnepséget.
47324594_454163731779614_1862815414644375552_n_1.jpgA Pivovar Zlatá Kráva (Arany Tehén Sörfőzde) önmeghatározása szerint egy farm-sörfőzde, ami eben az esetben nem pusztán marketingfogás, mivel a tulajdonosoknak komoly farmgazdaságuk is van, ahol ökogazdálkodást folytatnak, növényeket termesztenek és állatokat (szarvasmarhát, sertést, baromfit) tenyésztenek. Ezt a kört – farm, éttermek – teljesíti ki most a sörfőzde. Ennek a koncepciónak rendelték alá a sörök elnevezését is – a 12-es sör neve Zsíros, a 10-es Félzsíros, illetve Farm APA és Tractor IPA. (A szortimentet egy 13-as félbarna láger és egy csokoládés stout [ChocoCow Stout] egészíti ki, szezonális főzetként pedig készült itt már vörös ale [Red Ox] és klasszikus bajos búzasör [sv. Jana Nepomuckého] is, valamint egy kollab Cream Ale a pilseni Ravennel.) Az erjesztőkádakat és kondicionáló tartályokat pedig szarvasmarha-fajták után nevezték el. Két éven belül a komplexum sörtörténeti múzeummal, sörfürdővel és wellness-részleggel egészül ki.
47439849_662620904135549_5022921461912829952_n.jpgA februárban České Budějovicében megrendezett Arany Sörpecsét Sörverseny pedig már az első sikert is meghozta: a Zlatá Krava 12-es Plnotučná (Zsíros) söre második lett a szűretlen világos lágersörök kategóriájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr3015157690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása