A cseh sör és kultúra lapja

Hetedik Lépcső

Hetedik Lépcső

Hol sörözzünk České Budějovicében?

2018. november 08. - Hetedik Lépcső

České Budějovice Dél-Csehország legnagyobb városa, két nagyobbacska és három kisebb sörfőzdéje van, plusz számos kocsmája, így nem okozhat problémát olyan helyet találni, ahol kifogástalan sört ihatunk. Mi most néhány, elsősorban városközponti helyet ajánlunk.

p1030826.JPG

Minipivovar Krajinská 27
(Krajisnská 27.)
A kissé hányatott sorsú söröző-étterem – az elmúl tizenöt évben volt Švejk söröző, Pilsner Urquell-es hely – pár éve megtalálta legüdvözítőbb funkcióját, sörfőzde-söröző lett. A kapuboltozat alatt balra a nagy ablaktáblákon át beláthatunk a sörfőzdébe, és ha az ajtó is nyitva, akkor érezhetjük a cefréződő maláta illatát is. A modern stílusú sörözőben a csapokon öt-hatféle sör folyik párhuzamosan, közöttük klasszikus cseh lágerek, de van IPA-juk is, plusz egy 27-es barley wine. Sörök elvitelre is kaphatók.

Restaurace Masné krámy
(Krajinská 13.)
Mi más is lehetne a következő ajánlat, mint az egykori mészárszék/húspiac épületéből kialakított söröző, amihez számos szép emlékünk fűződik az 1980-as évekből. A Budvar márkasörözője a rendszerváltást követően hosszú évekig zárva volt, végül tíz évvel ezelőtt nyitották újra. A felújítás, modernizálás némileg sterillé tette, de a Budvar teljes szortimentje és a kifejezetten jó ételek valamelyest kárpótolnak emiatt.

Restaurace Zvon
(nám. Přemysla Otakara II. 28.)
A főtéri Hotel Zvon sörözőjét elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek a szervezete nem bírja sokáig Pilsner Urquell nélkül, vagy esetleg a hotelben szállásolták el magukat. A klasszikus PU dizájnban berendezett sörözőben kifogástalan konyha is működik megfizethető áron. Helyi sajátosság, hogy a tankból csapolt pilsenit és a sötét Kozelt a teraszon öt koronával drágábbért számolják. Antialkoholistáknak korai az öröm, az alkoholmentes sört is.

Pivnice Budvarka
(Karla IV. 8.)
A főtértől egy saroknyira, a meglehetősen pöpec (és ennek megfelelő árfekvésű) Hotel Malý Pivovar földszintjén találjuk a Budvar másik belvárosi márkasörözőjét, a Pivovar Budvarkát a teljes Budvar kínálattal. A boltíves belső szívet melengető, a modern kor szellemének (igényének?) megfelelő berendezés funkcionális.

p1030862.JPG

Singer Pub (Minipivovar Beeranek)
(Česká 55.)
A Városháza mögötti utcában elhelyezkedő Singer Pub meglehetősen sajátos intézmény: egy ír pub, egy cseh kiskocsma és egy budapesti romkocsma sajátos egyvelege, ami történetesen egy épületben van egy minisörfőzdével és egy hostellel, időnként pedig még koncertek is vannak. A csavart szarv formájú csapolóegységből kilencféle sört lehet kinyerni, nagyobbrészt helyben készülteket, plusz egy-két regionális cseh sört és Guinnesst. Elképesztő a rum és a whisky/whiskeyválaszték.

p1030830.JPG

Minipivovar Kněžínek
(Haklovy Dvory 2235)
A város nyugati külterületén, a halastavak között megbúvó komplexum felkereséséhez szerezzünk be egy autót és egy absztinens sofőrt, vagy még inkább aludjunk ott. Az egykori majorságban sörfőzde, söröző, panzió is működik wellness részleggel. A sörök ugyan nem haladják meg a cseh átlagos színvonalat, a környezet pazar, és a nyugalom garantált.

V. Gy.

(Ez az írás eredetileg a Hetedik Lépcső 2. számában jelent meg. A 3. lapszám még kapható a Relay és az Inmedio országos üzlethálózatában.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetediklepcso.blog.hu/api/trackback/id/tr1814359673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása